Expositie ‘Harlingen, stad en land’ biedt een beeld van ruim 400.000 jaar geschiedenis van de huidige gemeente Harlingen, met aardlagen van meer dan 150.000 jaar geleden tot de menselijke activiteit van nu. Het is een reis door de geschiedenis van het landschap. Daarin rijzen Harlingen, Midlum en Wijnaldum boven de horizon uit. Duizenden jaren bestond het landschap uit kwelders met kwelderwallen, waar water en wind vrij spel hadden. Vanaf circa 100 v.Chr. vestigen de bewoners zich op de hoger gelegen delen en worden terpen opgeworpen. Vondsten uit die periode geven een beeld van de voorwerpen waarmee de terpbewoners zich omringden, zoals een bronzen bokje uit de Romeinse tijd.

Op verzoek van het Hannemahuis maakte kunstenaarsduo Kaneli & Smit een fraai bodemprofiel met de aardlagen zoals die bij Harlingen worden aangetroffen tot een diepte van ruim 18 meter. Aan de hand van kaarten uit de 17e t/m 19de eeuw wordt duidelijk hoe het gebied zich heeft ontwikkeld. Per periode zijn hedendaagse kaarten te zien waarop de functies van landerijen of waterwegen worden toegelicht. Een aantal luchtfoto’s ondersteunt het beeld. Uiteraard komen ook aanleg en onderhoud van havens en vaarwegen aan de orde en worden ook de dijken niet vergeten. Twee filmfragmenten nemen de bezoeker mee naar de visserij op ansjovis en de aanleg van het Van Harinxmakanaal.

Landschapsvorming vanaf de oertijd tot nu. En hoe ziet ons landschap er over duizend jaar uit? Harlingen, stad en land is een afwisselende en prikkelende tentoonstelling over aardse zaken.

Voor de jeugd:
De belangrijke mantelspeld (fibula) die in 1953 bij Wijnaldum is gevonden, maakt geen deel uit van de expositie, maar jonge bezoekers kunnen met kraaltjes wel deze bijzondere speld uit de 7e eeuw namaken. Een door kinderen ingesproken audiotour geeft in de expositie achtergrondinformatie over de verschillende tijdvakken.

Beeld: Landschap ten zuiden van Harlingen met afgetichelde gronden. Foto: Joachim de Ruijter