Tentoonstellingen aanmelden

Harry Gruyaert – Retrospective (locatie Kunsthal Helmond)

Museum Helmond, Helmond

Het was in de jaren zeventig van de vorige eeuw dat de Belgische fotograaf Harry Gruyaert de rijkdom van kleur ontdekte. In Gruyaerts fotografie zien we verzadigde kleuren, met vaak opvallende accenten in rood, groen of blauw. “De kleur is een middel, een manier om datgene wat ik zie te beeldhouwen. De kleur illustreert geen onderwerp of een scène, maar is een waarde op zichzelf”, aldus Gruyaert. Daarnaast bepalen licht en contrasten zoals clair-obscur veelal de beleving van zijn foto’s. Museum Helmond presenteert vanaf 29 september de eerste overzichtstentoonstelling van Harry Gruyaert in Nederland in Kunsthal Helmond.

Wonderlijke combinaties

De oorsprong van Gruyaerts werk is onze alledaagse leefomgeving. In de beeldkeuze lijkt Gruyaert wel steeds een wereld vast te leggen die doordrenkt is van vluchtigheid. Zijn foto’s bezitten wonderlijke combinaties van aan- en afwezigheid van dingen en mensen. De eenzaamheid die een deel van zijn oeuvre kenschetst, wordt benadrukt door het feit dat we een gezicht of een gelaat vaak niet zien. Gezichten worden bedekt door een schaduw van een hoofddeksel, ze zijn afgewend, hoofden zijn van achteren gefotografeerd of het hoofd wordt bijvoorbeeld aan het zicht onttrokken door een prominent aanwezige ballon. Een deel van Gruyaerts oeuvre is melancholisch gekleurd.
Hij is een fanatiek fotograaf: altijd zoekende naar bijzondere locaties, nieuwe onderwerpen, motieven, lichtval en kleuren.

Beeld: Belgium. Boom. Fair. 1981© Harry Gruyaert / Magnum Photos

Van 29 sep 20 20

t/m 11 apr 20 21