Tentoonstellingen aanmelden

Heden van het slavernijverleden

Tropenmuseum, Amsterdam

Slavernij en de verhalen van de tot slaaf gemaakten maken deel uit van een gezamenlijk, door zwart en wit gedeeld verleden. Een verleden dat tot op de dag van vandaag de Nederlandse maatschappij mede vormgeeft en beïnvloedt. Toch belichten de meeste tentoonstellingen, schoolboeken en uitingen van populaire cultuur dit onderwerp als een afgeronde geschiedenis. Veelal vanuit het perspectief van de kolonisator.

Met Heden van het slavernijverleden wil het Tropenmuseum wil zijn bezoekers kennis laten maken met actuele, hedendaagse erfenissen van slavernij en kolonialisme in Nederland. Voor veel Nederlanders is de relatie tussen het slavernijverleden en het heden onduidelijk. Toch zijn de gevolgen van deze geschiedenis voor grote groepen in onze samenleving nog steeds voelbaar. Het zijn voornamelijk zwarte Nederlanders voor wie de link tussen slavernij en ongelijkheid, racisme en discriminatie pijnlijk duidelijk is.

Daarom stelt de tentoonstelling Heden van het slavernijverleden de verhalen van de tot slaaf gemaakten en hun nakomelingen centraal. Om een soms moeilijke maar productieve discussie op gang te brengen, delen acht sleutelfiguren in actuele debatten in videoportretten hun perspectief op nalatenschappen van slavernij. Op die manier wil het Tropenmuseum inspireren tot verdere ontdekking en bewustwording van het thema. De tentoongestelde objecten uit de collectie van het Tropenmuseum, tastbare overblijfselen van de slavernijgeschiedenis, dragen daaraan bij.

Van 6 okt