Wat is een held? Aan welke criteria moet iemand voldoen om held te zijn? Het Mariniersmuseum legt in Helden mogelijke kanshebbers voor de titel langs de meetlat van moed, beleid, trouw en strijd.

Wat is een held?
Kan iedereen een held zijn? Dat is de vraag. Uit onderzoek blijkt dat slechts 5% van de mensen handelend optreedt in levensbedreigende situaties. In de burgermaatschappij bestaan beloningen voor heldhaftig gedrag en ook binnen de Krijgsmacht zijn dapperheidsonderscheidingen toegekend. Om hiervoor in aanmerking te komen kijkt men kritisch naar wat de militair heeft verricht. Hij of zij moet aan een aantal eisen hebben voldaan en de beoordeling gaat aan de hand van de criteria moed, beleid en trouw.

Drie helden
In Helden zijn drie mariniershelden uitgelicht. De bekendste zeeheld van ons land is Michiel de Ruyter (1607-1676). Hij vocht in maar liefst drie Engels-Nederlandse oorlogen en was medeoprichter van het Regiment Zeesoldaten, het latere Korps Mariniers. Al generaties lang komt hij voor in de vaderlandse geschiedenis, daarmee is hij een echte volksheld.

Ook Giovanni Hakkenberg (1923-2013) was zonder twijfel een buitengewoon taai en zeer moedig marinier. Zijn bijzondere geschiedenis brengt hem als jonge marinier naar Nederlands-Indië. Daar weet hij meermaals de tegenstander een gevoelige slag toe te brengen. De manier waarop, doet lezen als een jongensboek. Zijn listige krijgsacties, niet zonder levensgevaar, zorgen ervoor dat hij de Militaire Willemsorde ontvangt, de hoogste militaire dapperheidsonderscheiding.

Tot slot marinier Thomas , geboren in 1986. Hij is uitgezonden naar Mali. Daar heeft hij door heldhaftige optreden een zelfmoordactie voorkomen en daarmee zijn eenheid gered. In 2009 ontving hij hiervoor een dapperheidsonderscheiding. De nuchtere Fries vertelt in de tentoonstelling zijn verhaal op geheel eigen wijze.

Wie is jouw held?
Voorafgaand aan het museumbezoek kun je zelf, online, in de voeten treden van de dapperheidscommissie en iemand nomineren als held. Alle nominaties zijn in de tentoonstelling zichtbaar.