Leerdams glas is heel herkenbaar; een strakke, sobere belijning met een ingenieus gebruik van kleur of luchtbellen. En dat zie je ook terug in het werk van Henk Verweij (Leerdam, 1957). Verweij is een echte Leerdamse meesterglasblazer, zijn beheersing van de traditionele glasblaastechnieken is fenomenaal. Dat komt omdat Verweij als zestienjarige in 1973 op de Leerdamse Glasfabriek de kans kreeg om opgeleid te worden als glasblazer. Glasblazers leren al eeuwen het vak in de praktijk, in Leerdam is dat niet anders.

Verweij kwam als zestienjarige na de LTS op de Glasfabriek werken als machinebankwerker. In de middagpauze ging hij vaak bij de glasblazers kijken en na drie maanden kreeg hij daar een plek. Hij bleek een groot talent en werd na een jarenlange opleiding de beste van zijn generatie. Hij werkte voor alle grote namen van de Glasfabriek zoals A.D. Copier, Floris Meydam en Siem van der Marel, maar ook voor de top van de hedendaagse ontwerpers zoals Menno Jonker en Barbara Nanning.

Het glas van Verweij kenmerkt zich door een constante hoge kwaliteit, met een zeer zorgvuldige aandacht voor alle fasen van het werkproces. Al zijn handelingen zijn nauwkeurig, weloverwogen en precies. De resultaten hebben een bedrieglijke eenvoud. Platte schalen met kleurbanen, objecten met luchtbelletjes gevangen in het glas, gemaakt met ongeëvenaard vakmanschap en alles typisch Leerdams.

Sinds 2008 werkt Henk Verweij in de Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum. Dit voorjaar bereikte hij de pensioengerechtigde leeftijd en nam het Nationaal Glasmuseum afscheid van deze vakman.