Hoe kan het dat zoveel vrouwelijke designers in de geschiedenisboeken veelal over het hoofd zijn gezien? Welke rol hebben vrouwen gespeeld in de ontwikkeling van meubel-, industrieel en interieurdesign? Waar staan we nu in het onderzoek hiernaar en hoe gaan we verder? De tentoonstelling Here We Are! Women in Design 1900 – Today’ presenteert ruim tachtig vrouwelijke ontwerpers die een cruciale bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van modern en hedendaags design.
Kunsthal Rotterdam zet werk van vrouwen die lange tijd onderbelicht zijn geweest in de schijnwerpers, aan de hand van 120 jaar aan designhistorie uit de collectie van Vitra Design Museum. Van iconische modernistische ontwerpen – die pas recentelijk zijn toegeschreven aan vrouwen als Charlotte Perriand en Eileen Gray – tot op de achtergrond opererende invloedrijke designers en nieuwe ontdekkingen. Ook activistische feministische netwerken en duurzame ontwerpers die hedendaags design definiëren, zoals Julia Lohmann en Christien Meindertsma, worden uitgelicht.
De tentoonstelling biedt een breed perspectief op de sociale en maatschappelijke context waarin vrouwelijke ontwerpers in het verleden hun beroep hebben uitgeoefend en dat nog steeds doen. Het publiek wordt uitgenodigd te reflecteren op het dominante verhaal over design dat we tot nu toe hebben gehoord en hoe we willen dat het vanaf nu wordt verteld. Beeld: Charlotte Perriand, Untitled / Bibliothèque Tunisie, 1952 © Vitra Design Museum, Foto : Jürgen Hans, © VG Bild-Kunst, Bonn 2022