In ‘Herinneringen Planten’ tast Leonie Gossens aan de hand van het familie archief haar herinneringen aan haar moeders moeder af. Hoeveel weet zij eigenlijk van haar oma op basis van haar eigen herinneringen en wat kan zij zich vooral herinneren door verhalen die zijn verteld? Een tweetal foto’s heeft zij gedurende een groot deel van haar leven met zich mee genomen, maar de momenten waarop haar oma is afgebeeld op die foto’s kan zij zichzelf niet herinneren. Herinneringen Planten bestaat uit een fotografisch onderzoek, interviews met de moeder van de maker en een poëtische filmische vertaling van de reconstructie van de oude en nieuwe herinneringen aan haar oma. Herinneringen Planten gaat over moeders en dochters, over verbondenheid tussen generaties en overgeerfde gewoontes.

In de artistieke praktijk van Leonie Gossens komen makend onderzoek en een multidisciplinaire benadering bij elkaar.

Als fotograaf en kunstenaar probeert zij te vangen dat wat er niet meer is, nog niet is geweest of misschien niet heeft mogen zijn. Niet het hier en nu, maar het afwezige probeert zij te vertalen in iets zichtbaars. Startpunt voor haar fotografische en beeldende experimenten is een gevoeligheid voor het schijnbaar onopvallende of afwijkende. Vanuit haar gedachten volgt een zoektocht naar een visuele en tastbare vertaling hiervan.

Zowel bestaand fotografisch materiaal als een beeld uit de dagelijkse realiteit kan het vertrekpunt zijn voor haar beeldende onderzoek. Door analoge en digitale fotografische technieken wordt het bestaande beeld gemanipuleerd tot iets nieuws. De onderzoeksfase is een essentieel onderdeel voor de fotografische en beeldende materialiteit die uiteindelijk ontstaat.

Leonie Gossens studeerde o.a. Kunst & Kunstbeleid aan de Universiteit van Groningen en voltooide onlangs de opleiding Photographic Design aan de Fotovakschool in Rotterdam. Ze is geselecteerd voor GUP New Talent 2022, dat in december 2021 wordt gepubliceerd en werd al uitgelicht door o.a. Witte Rook, Lens Culture, Aeonian Magazine en Art Doc Magazine. In 2021 werd haar werk bovendien geselecteerd voor het Experimental Photo Festival in Barcelona.