Kunsthal Rotterdam presenteert in samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen [H]erkennen Herbouwen – Wonderkamers van het Rotterdams koloniaal verleden. Een totaalinstallatie samengesteld door kunstenaar patricia kaersenhout ter gelegenheid van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden met werken van vijf opkomende kunstenaars. Historische objecten uit verschillende museale collecties en archieven van de stad Rotterdam worden op associatieve wijze aan hedendaagse kunstwerken gekoppeld. Zo ontstaat er een verrassende kijk op het veelal nog onbekende koloniaal verleden van Rotterdam en de doorwerking ervan in het heden.

De totaalinstallatie is geïnspireerd op Europese wonderkamers, ook wel rariteitenkabinetten genoemd. Deze waren populair in de zeventiende en achttiende eeuw en worden beschouwd als voorlopers van moderne musea. De wonderkamers dienden als schatkamers voor exotische en wonderbaarlijke voorwerpen zoals opgezette dieren, schelpen, schilderijen en wetenschappelijke instrumenten die werden verzameld in een tijd van toenemend contact met verre oorden. Deze objecten herinneren aan nationale trots, militaire glorie en economische voorspoed uit die tijd en hebben bijgedragen aan onze huidige kijk op de wereld en onze positie daarin. Maar achter de objecten schuilen ook thema’s zoals oorlog, armoede, racisme, mensenhandel en dwangarbeid.

IMPACT KOLONIALISME VOELBAAR TOT OP DE DAG VAN VANDAAG

In een hyperdiverse stad als Rotterdam heeft een op de acht inwoners een voorouder die tot slaaf gemaakt was. De tentoonstelling laat zien dat racisme doorwerkt in het heden en de toekomst van de stad, en dat het koloniale en slavernijverleden over ons allemaal gaat. Met de presentatie van familie-eigendommen die verband hebben met het koloniaal verleden en persoonlijke verhalen van Rotterdammers die zijn verzameld in samenwerking met Verhalenhuis Belvedère, zet de tentoonstelling aan tot verdere reflectie.

MET WERKEN VAN VIJF OPKOMENDE KUNSTENAARS

In de tentoonstelling draait patricia kaersenhout het perspectief om en presenteert de dominante westerse cultuur als een curiositeit. Ze onderzoekt waarom het moeilijk is de keerzijde van het kolonialisme en de erfenis ervan bespreekbaar te maken. Opkomende kunstenaars Bouba Dola, Tommy van der Loo, Devika Chotoe, Aqueene Wilson, Ada M. Patterson en antropoloog en schrijfster Gloria Wekker creëren nieuwe werken voor deze kunstinstallatie. Ze dagen het publiek uit om met een nieuw perspectief naar ons koloniale en slavernijverleden te kijken.

SAMENWERKING

[H]erkennen Herbouwen is een samenwerking van Kunsthal Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen.

Beeld: Lichtenstein, Huilende vrouw 1963, Museum Boijmans van Beuningen