Tentoonstellingen aanmelden

herman de vries – voor jullie voeten

Stedelijk Museum Alkmaar, Alkmaar

Internationaal gevierd kunstenaar herman de vries (om hiërarchieën te vermijden gebruikt hij geen hoofdletters, ook niet in zijn naam), die Nederland vertegenwoordigde op de Biënnale van Venetië (2015), werd in 1931 in Alkmaar geboren en werkt sinds de jaren vijftig aan een volstrekt eigen, poëtisch oeuvre waarin de natuur een centrale rol speelt. De natuur in de omgeving van Alkmaar heeft grote invloed op zijn ontwikkeling als kunstenaar. Voor Stedelijk Museum Alkmaar vormde dit de aanleiding om herman de vries de opdracht te geven een kunstwerk te maken waarbij hij terugkeert naar zijn geboortegrond.

Première gesammtkunstwerk
In opdracht van Stedelijk Museum Alkmaar hebben scholieren van eenentwintig klassen van basisscholen uit Noord-Holland aarde verzameld voor herman de vries, om zijn iconische aarduitwrijvingen – letterlijk: aarde uitgewreven op papier – te maken. Dit deden zij op door de vries geselecteerde plekken, met bodemsoorten en plaatsen waar hij bijzondere herinneringen aan heeft. Met het participatieproject draagt herman de vries aandacht voor de natuur en omgeving, over aan een nieuwe generatie. Daarmee is de cirkel rond.

Nieuw werk
Het is de eerste keer dat het werk van herman de vries wordt getoond in de regio van zijn herkomst. De aarduitwrijvingen, die samen een alternatieve atlas van Noord-Holland vormen, worden opgenomen in de collectie van Stedelijk Museum Alkmaar. Naast het werk met de 21 aarduitwrijvingen maakte de vries nog twee nieuwe installaties geïnspireerd op zijn geboortestreek. Deze werken worden gecompleteerd met bruiklenen uit Nederlandse collecties, waarin de natuur een centrale rol speelt. In een tweede ruimte wordt de werkwijze van de kunstenaar toegelicht en wordt de totstandkoming van de aarduitwrijvingen als co-creatie getoond.
Van 1 juni t/m 1 september in Stedelijk Museum Alkmaar

Van 1 jun 20 19

t/m 1 sep 20 19