Tentoonstellingen aanmelden

Herstory – vrouwen, verhalen, verandering

Museum Van Loon, Amsterdam

Verhalen uit de geschiedenis worden veelal verteld aan de hand van mannen; vrouwen komen niet of nauwelijks aan het woord. In deze tentoonstelling zetten we vrouwen center-stage en vertellen we samen met Atria herstory.

Museum Van Loon hangt vol met portretten van vrouwen, elk met een eigen verhaal. In herstory – vrouwen, verhalen, verandering leren we een aantal van deze vrouwen uit de 19de en 20ste eeuw beter kennen. Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, plaatst hun verhalen – ingebed in een welgesteld sociaal milieu – in een bredere maatschappelijke context.

De verhalen worden geschetst aan de hand van portretten, foto’s, persoonlijke objecten en boeken. Zoals het verhaal van de non-conformistische Antoinette de Bach-Van Loon. Wanneer het aankwam op de liefde trok ze zich niks van de regels aan. Toen ze erachter kwam dat haar echtgenoot vreemdging, ging ze haar eigen weg en scheidde ze van hem. Begin 20ste eeuw was het heel ongebruikelijk om te scheiden, pas na 1971 werd het door een wetswijziging gemakkelijker om een huwelijk ongedaan te maken en het aantal scheidingen verdubbelde. Of Lydia Kater (1869-1937), de kokkin van de familie Van Loon, die meer dan 40 jaar de keuken runde aan Keizersgracht 672. Tegelijkertijd streed tijdsgenoot Lizzy van Dorp voor de rechten en plichten van dienstboden en werkgeefsters en schreef het gelijknamige boek in 1914. En Johanna Borski-van de Velde. Na de dood van haar man in 1814, een tijd waarin de zakenwereld werd gedomineerd door mannen (Johanna mocht zelf niet eens naar de beurs), zette zij zijn handelshuis voort. Historische verhalen worden aangevuld met de huidige vrouwelijke generaties Van Loon.

Van 5 jun 20 21

t/m 29 aug 20 21