Tentoonstellingen aanmelden

Het Apostelhuis van Jan Schoonhoven

Museum Prinsenhof Delft, Delft

Het apostelhuis is gemaakt rond 1955 en is een sleutelstuk in het oeuvre van de Delftse Jan Schoonhoven, één van de meest significante Nederlandse kunstenaars van de naoorlogse tijd.

Het Apostelhuis (H 36 x B 35,5 x D 9 cm) is niet alleen een bijzonder en charmant object; het neemt een unieke positie in binnen het oeuvre van Jan Schoonhoven. Het markeert de overgang van het vroege, nog figuratieve werk naar de eerste abstracte reliëfs die dateren van omstreeks 1956. Als enige bewaard gebleven object uit deze overgangsperiode (1953-1956) is het daarom onmisbaar voor het begrip van het oeuvre en de werkwijze van Schoonhoven.

Lange tijd is gedacht dat alle werken die Schoonhoven maakte in deze voor hem donkere jaren verloren waren gegaan. Tot Het Apostelhuis in 2015, in de aanloop naar de tentoonstelling Kijk, Jan Schoonhoven in Museum Prinsenhof Delft, plotseling opduikt in een particuliere collectie. Vanwege de kwetsbaarheid van het gebruikte materiaal (voornamelijk papier en karton) is het extra bijzonder dat het bewaard is gebleven. Gezien het unieke karakter van het werk en de bijzondere positie die het inneemt binnen het oeuvre van Jan Schoonhoven is het in 2019 verworven voor de collectie.

Jan Schoonhoven maakt Het Apostelhuis in een periode dat hij in een depressie verkeert en zoekende is. In die periode bouwt hij speelgoed voor zijn zoontje Jaap, geboren in 1950: kastelen, kerken en fabrieken uit golfkarton en papier-maché. Hij krijgt zoveel plezier in het werken met andere materialen dat hij ook voor zichzelf kerken gaat creëren. Het Apostelhuis is het best te omschrijven als een kleine, gotisch aandoende kapel gemaakt van papier en karton. De kapel is gevuld met tientallen apostelen, heiligen en dieren.

Van 18 jun 20 21

t/m 11 okt 20 21