In 1974 maakt de Belgische schilder Joseph Willaert een reeks brieven die hij op groot formaat schildert. Deze zogenaamde “briefschilderijen” toont hij in de pas geopende Gentse galerie Elsa von Honolulu Loringhoven. Hiervan is enkel de brochure teruggevonden die iets verklapt, maar niet te veel. “U wordt al genoeg bedorven door de hedendaagse schilders”, zo valt er te lezen.

Het Brievenproject van Joseph Willaert in S.M.A.K. toont acht van zijn briefschilderijen. De geschilderde brieven zijn allemaal even groot en de tekst is in blauwe olieverf op doek geschilderd, een verwijzing naar de inkt van de originele brieven. Uit onderzoek blijkt dat minstens zes van deze brieven kopieën zijn van de echte brieven. Naast merkwaardige schilderijen zijn dit dus ook unieke kunsthistorische bronnen. Ze laten ons toe om dieper in te gaan op de geschiedenis van de briefschilderijen en een beknopte biografie van Joseph Willaert te schetsen.

De tentoonstelling maakt deel uit van het onderzoeksproject Gent, speelveld van de beeldende kunst (1957-1987) aan KASKSchool of Arts en werd samengesteld door Godart BakkersDe groep bestaat uit Godart Bakkers, Koen Brams, Wouter De Vleeschouwer, Sofie Frederix en Naninga Lens.

Beeld: Joseph Willaert, Beste René, 1973, Courtesy private collection, Image: Jordi Coppens