In de expositiezaal Tagrijn op de eerste verdieping van Sluuspoort is vanaf 10 april 2023 een nieuwe permanente expositie te zien over Zwartsluis. In ’Het DNA van Zwartsluis’ wordt op een moderne en speelse manier de geschiedenis van Zwartsluis voor het voetlicht gebracht. Aan de hand van tien zogenaamde ‘ikonen’ wordt in vogelvlucht aandacht besteed aan datgene wat Zwartsluis tot Zwartsluis heeft gemaakt.
In deze tentoonstelling kun je op een bijzondere en moderne manier kennismaken met de (recente) geschiedenis van Zwartsluis. Wat maakt Zwartsluis uniek? Wat heeft Zwartsluis gemaakt tot wat het nu is?
Bij de tien ikonen, die alle worden gepresenteerd op meerpalen, afkomstig uit de haven van Zwartsluis, komt vanzelfsprekend de turfwinning aan bod. Maar ook de bedrijven die synoniem zijn geworden met Zwartsluis, zoals Buisman en Besto.
Belangrijk onderdeel van deze nieuwe expositie zijn korte films waarmee een inkijkje wordt gegeven in het DNA van Zwartsluis. Een bezoek aan de scheepswerven, een rondvaart door de havens en een wandelrondje langs de winkels komen hierin onder meer voorbij. Evenals de mooie evenementen die Zwartsluis op de kaart hebben gezet, zoals de Nationale Sleepbootdagen.