Tentoonstellingen aanmelden

Het museum van Nederland

Kunsthal Rotterdam, Rotterdam

De fiets waarmee ‘De Kneet’ in 1985 de Amstel Gold Race won, een stroopwafelijzer of de trouwpakken van het eerste homostel dat elkaar in Nederland het jawoord gaf: halen deze voorwerpen het tot de tentoonstelling ´Het Museum van Nederland´? Je ziet het vanaf donderdag 14 januari in de Kunsthal Rotterdam.

Hoe de zoektocht naar deze objecten met hun uiterst persoonlijke verhalen verloopt, is vanaf 16 december te volgen in het gelijknamige tv-programma van Omroep MAX. De zestig meest gedenkwaardige, grappige, typerende en soms ook tenenkrommende voorwerpen krijgen een plek in de tentoonstelling. Ze vertellen iets over de Nederlandse geschiedenis, cultuur, volksaard, tradities en gebruiken. De objecten zijn door mensen vanuit heel Nederland aangedragen.

Aan de oproep van Omroep MAX om eens in de kasten te kijken naar tentoonstellingswaardige stukken, is door het publiek massaal gehoor gegeven. Zeven juryleden, onder wie historicus Herman Pleij en culinair fenomeen Janny van der Heijden, buigen zich samen met gastcurator Jörgen Tjon over de vraag wat thuishoort in ‘Het Museum van Nederland’. Met zestig objecten is het natuurlijk onmogelijk om volledig te zijn of een historisch overzicht te geven. Niet de pureestamper, koffer of het cassettebandje zelf, maar het verhaal of het sentiment van de persoon die het voorwerp aandraagt, geeft dan ook vaak de doorslag om door de selectie te komen. De tentoonstelling in de Kunsthal laat de meest uiteenlopende objecten zien die volgens hun eigenaar een plaats verdienen in ‘Het Museum van Nederland’.

Beeld: Hoofdtooi 1st runner up Queen Zomercarnaval, 2019. Foto: Omroep MAX

Van 14 jan 20 21

t/m 8 mei 20 21