De IJsselschilder Jan Voerman (Kampen, 1857 – Hattem, 1941) schilderde het landschap zoals we dat graag zien; herkenbaar en romantisch, met monumentale stapelwolken, weidse luchten en vee rustend in de uiterwaarden. En alhoewel het door Voerman zo geliefde IJssellandschap in de afgelopen eeuw niet zoveel veranderd lijkt te zijn, zijn de gevolgen van de klimaatverandering in dit gebied toch ook zeer merkbaar – denk aan verzanding en grote hoeveelheden regenwater die hun weg moeten vinden. In deze tentoonstelling, te zien in Museum de Fundatie Zwolle (vanaf 28 januari) en Kasteel het Nijenhuis in Heino / Wijhe (vanaf 18 februari), worden de schilderachtige IJsselgezichten van Voerman aangevuld door interventies van hedendaagse makers die het veranderlijke landschap in beeld brengen.

Over Jan Voerman

“Let maar niet op Voer, hij is aan het broeden op een wolk”. Dat zei Anna Verkade over haar echtgenoot Jan Voerman als hij zich weer eens had afgezonderd om een wolkenlucht op doek of op papier vast te leggen. De wolkenlucht werd zijn handelsmerk, soms verstild, soms dramatisch. Geboren in Kampen en vanaf 1889 wonend in Hattem, werkte Voerman praktisch zijn hele leven aan de IJssel. De meesten van zijn aquarellen en schilderijen ontstonden in het atelier. Voor zijn tekeningen, waarvan een deel te zien is op de tekeningenzolder van Kasteel het Nijenhuis, trok de kunstenaar de natuur in. Het zijn vluchtige krabbels, vaak op de achterkant van uitnodigingskaarten of reclamefolders. Voerman gebruikte deze tekeningen vooral als studies voor zijn schilderijen en aquarellen.

Het werk van Jan Voerman brengt de tradities van de Hollandse 17de-eeuwse landschapsschilderkunst en het 19de-eeuwse impressionisme samen. Hoewel de kunstenaar vooral bekend staat om zijn IJsselgezichten, laat zijn oeuvre ook duidelijk zijn experimenteerdrift zien. Telkens zocht hij naar manieren om zichzelf te vernieuwen; in techniek, onderwerp en stijl. De Provincie Overijssel, wiens kunstcollectie beheerd wordt door Museum de Fundatie, bezit de grootste Voerman-collectie ter wereld.

Beeld: Jan Voerman, Warm Weer, ca. 1910, olieverf op doek, 45 x 74,5 cm, collectie Museum de Fundatie (collectie Provincie Overijssel), Zwolle en Heino/Wijhe