Wist je dat er in het Mauritshuis tot 1875 niet één, maar twee musea te bezoeken waren? Op de bovenverdieping kon je het Koninklijk Kabinet van Schilderijen bewonderen. Die kunstwerken zijn er nog steeds. Maar kun je je voorstellen dat de begane grond helemaal volstond met duizenden objecten? Die zijn inmiddels allemaal verdwenen. Dit deel van het museum heette het Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden.

Een bonte verzameling van antiek, porselein, kleding, wapens, miniaturen en unieke objecten van over de hele wereld vulde de ruimte. Deze herfst ontdek je het bijzondere verhaal van een verdwenen museum.

Hoe zag het eruit?

Het Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden was een grote publiekstrekker, een uitje dat je niet wilde missen. Van vloer tot plafond stond het vol met fascinerende objecten. Er waren er meer dan 10.000 te zien!

Hoe het kabinet er precies uitzag is onbekend, maar er is één tekening die ons een indruk geeft. Het is geen exacte weergave, maar bijvoorbeeld de kano hing wel echt aan het plafond. In de tentoonstelling brengen we, na ruim 140 jaar, een deel van het Kabinet weer even terug naar de oorspronkelijke locatie.

Beeld: Spotprent van Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden