“Wie komt er alle jaren…”, zingen we, maar wie is dat eigenlijk? De tentoonstelling “Het Verhaal van Nicolaas” neemt je mee naar de vroegste geschiedenis van de heilige Sint Nicolaas, de bisschop van Myra vanaf het jaar 300. Zijn wonderlijke goedheid maakte hem enorm beroemd in de wijde omstreken. Rond 342 verwisselde hij het tijdelijke voor het eeuwige; toen werd hij heilig verklaard en vanaf dat moment een Sint. Hij is een Sint en hij heet Nicolaas, tegenwoordig noemen we hem kortweg Sinterklaas.

Kom alles te weten over deze wonderdoener en redder in nood. In de tentoonstelling “Het Verhaal van Nicolaas” ontdek je de oude verhalen over Sint Nicolaas, alle gebruiken rondom het sinterklaasfeest en bewonder een schat aan moois uit heden en verleden van deze rijke traditie. Dit jaar is de tentoonstelling nog veelzijdiger dankzij een aanzienlijke bruikleencollectie vanuit het Streekmuseum Jan Anderson.

De tentoonstelling “Het Verhaal van Nicolaas” is te bewonderen vanaf 11 november t/m 3 december 2023. Bezoek ook gelijk ‘De Stad van Sint’!

Middenpaneel van het Retabel van de Heilige Nicolaas, geschilderd in olieverf op paneel (110x99 cm) door de Meester van de Legende van de heilige Lucia, datering 1479 - 1505, collectie Groeningemuseum Brugge.