Knisperende taferelen van onder meer Jan Steen, Gerard Dou en Jozef Israëls. Bewonder meesterwerken uit het Rijksmuseum en de eigen collectie van Museum Gouda rondom vuur in al  haar vormen.

(On)bekende meesters
Bij de 33 schilderijen uit de collectie van het Rijksmuseum zitten parels van Jan Steen, Gerard Dou, Jacob Maris en Jozef Israëls, naast relatief onbekende schilders zoals Anthony Oberman met De schilder in zijn atelier, Hendrik Jacobus Scholten met Zondagmorgen of Schevenings binnenhuis van Willem Alexander Liernur.

Huiselijk vuur
Op een groot aantal schilderijen is het Nederlands huiselijk leven te zien in de 17e, 18e en 19e eeuw . Deze genrestukken zijn een uniek product van Hollandse bodem, waarin
haardvuur, kolenvuur en kaarslicht een hoofdrol spelen. Het zijn vaak kleine, gezellige schilderijen die het beeld van de Nederlandse samenleving deels hebben bepaald. Nederland staat mede bekend om zijn huiselijke gezelligheid en verenigingsleven.

Ambachtelijk vuur

Voor de smid, ijzergieter en pottenbakker is het vuur onmisbaar voor het smelten, vormen en bakken van hun koopwaren.

Vernietigend vuur
De gevolgen van oorlogen, stadsbranden en kruitexplosies hebben een blijvende indruk achtergelaten op de geschiedenis, het landschap en de mentaliteit. Dit thema krijgt ook een lokale invulling, met aandacht voor de belegering van Bergen op Zoom in 1747 en de ontploffing van kruitmagazijn De Stoelemat in 1831.

Hete Vuren – Schatten uit het Rijks is de laatste in een reeks reizende tentoonstellingen rondom de elementen, georganiseerd door M6, zes samenwerkende musea.