Tentoonstellingen aanmelden

Historisch Amsterdam

Rijksmuseum, Amsterdam

De tentoonstelling neemt je mee naar historische Amsterdamse met stadsgezichten en prenten en tekeningen uit het dagelijks leven. Je ziet onder andere de eerste vogelvluchtkaart van de stad door Cornelis Anthonisz. uit 1544 en de loterijprent van de Oude Kerk uit 1558.

Bijzonder aan de vogelvluchtkaart is dat het de enige is die al in de 16e eeuw werd ingekleurd. De loterijprent van de Oude Kerk is de allereerste afbeelding van één specifiek Amsterdams gebouw. Daarnaast zijn er afbeeldingen van de Dam, stadspoorten, vestingwerken en de landelijke omgeving van de stad te zien. Van het dagelijks leven zijn er voorbeelden van bijzondere papierknipkunst en tekeningen van de Amsterdammer Jacob de Vos Willemsz. (1774-1844).

De werken die je kunt zien komen uit de collectie van het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap (KOG). Dit is een zelfstandige vereniging die in 1858 opgericht met als doel het verzamelen en bestuderen van Nederlandse voorwerpen van geschiedenis en kunst. De verzamelingen worden sinds 1885 gehuisvest in het Rijksmuseum en zijn zeer divers van aard: van waaiers tot wapens en van meubels tot munten.

De Amsterdamse stadsgezichten komen uit de zogenaamde Atlas Amsterdam, een bijzonder rijke verzameling werken op papier met betrekking tot de hoofdstad: tekeningen, prenten, kaarten, foto’s, prentbriefkaarten, en meer. Hoewel de Atlas Amsterdam deze keer werk uit de zestiende en zeventiende eeuw laat zien, zijn ook de latere eeuwen goed vertegenwoordigd in de collectie.

Van 14 dec 20 20

t/m 10 mei 20 21