In 2023 is het 125 jaar geleden dat de kunstenaar Maurits Cornelis Escher (1898-1972) werd geboren. Dat vieren we in de hele stad met tentoonstellingen, activiteiten, gebouwen in Escherstijl en met alle inwoners van Den Haag. Een van de hoogtepunten is de Megamorfose, een gigantische kunstwerk dat is geïnspireerd op de Metamorphoses van Escher. Honderden schoolkinderen uit alle stadsdelen van Den Haag hebben meegewerkt aan deze co-creatie die vanaf 21 juni t/m 17 juli te zien zal zijn in het Atrium Den Haag.

Verbinding
Met dit grootse project vieren we niet alleen 125 jaar Escher maar ook de verbinding tussen deze bijzondere kunstenaar en de stad Den Haag. Het belangrijkste voorbeeld daarvan is de in 1969 onthulde Metamorphose III in het oude postkantoor aan het Kerkplein. In 1967 kreeg M.C. Escher van de PTT de opdracht om zijn toen al geroemde prent Metamorphose II uit te breiden, zodat het de muren van de grote hal in het toenmalige hoofdkantoor in Den Haag kon verrijken. Inmiddels is het 48 meter lange werk naar Schiphol verhuisd, maar de herinnering aan de indrukwekkende versiering zal bij veel Haagse inwoners diep in het geheugen verankerd liggen.

Verbinding is daarnaast een sleutelwoord in het werk van Escher en in het bijzonder zijn Metamorphose III. Niet alleen omdat alle elementen met elkaar verbonden zijn in deze reusachtige prent, maar ook omdat Escher verbinding creëert met de kijker. Hij leert je namelijk kijken. Met zijn prenten vol oneindigheid en optische illusies laat hij je buiten bestaande kaders denken en viert hij met ons de fantasie.

Tijdens dit schooljaar zijn maar liefst 700 Haagse schoolkinderen langs geweest bij Escher in Het Paleis om de werken van M.C. Escher te bekijken. Zo maakt de nieuwste generatie Haagse inwoners kennis met Eschers optische illusies en eindeloze metamorfoses. Vervolgens hebben de kinderen samengewerkt aan een nieuwe metamorfose en zich door M.C. Escher en elkaar laten inspireren. In dit proces zijn ze de verbinding met elkaar aan gegaan en met elkaars verbeelde werelden. De daaruit ontstane Megamorfose is een cadeau aan Escher en aan de stad!
Aan de binnenkant van de opstelling is een beeldverslag van het maakproces van de kinderen te zien. Daar kunt u ook in verschillende quotes lezen wat dit project voor hen heeft betekend. Verder laten we zien op welke andere plekken in Den Haag
M.C. Escher in de vorige eeuw zijn stempel heeft gedrukt.
Den Haag, stad van EscherVogels die in vissen veranderen, water dat omhoog stroomt, twee handen die elkaar tekenen. Op meesterlijke wijze transformeert M.C. Escher een blanco vel papier tot zijn eigen oneindige werelden, waarin hij speelt met de perceptie van de kijker. Zijn virtuoze metamorfoses en regelmatige vlakverdelingen verwonderen en inspireren bezoekers aan zijn tentoonstellingen wereldwijd. Met vier tentoonstellingen in Kunstmuseum Den Haag en Escher in Het Paleis, plus tal van activiteiten met culturele partners, scholen, wijken en ondernemers in de stad is Den Haag in 2023 stad van Escher. Geniet mee van de wereld van M.C. Escher en bezoek nu Escher – Andere wereld in Kunstmuseum Den Haag en De ontdekker van Escher: Samuel Jessurun de Mesquita in Escher in Het Paleis. In 2023 is Den Haag de stad van Escher!

Haagse schoolinderen kijken naar de Megapmophoses in Escher in het Paleis. Foto: Fred Ernst.
Snippet foto van M.C. Escher bij PTT, Metamorphose III. De officiële onthulling van de Metamorphose-wandschildering in Den Haag, met op rechts Escher.