Tentoonstellingen aanmelden

Holes in the Sky

Machinery of Me, Arnhem

‘Holes in the Sky’ is een tentoonstelling over het begin en het einde. Een persoonlijke tentoonstelling, die grote levensvragen oproept maar niet pretendeert de antwoorden te hebben. Het werk van Gabriel Lester wordt immers altijd uit verwondering geboren en is in uitingsvorm nooit eenduidig.
Machinery of Me nodigde Gabriel Lester uit om nieuw werk te maken dat een betekenislaag zou toevoegen aan de locatie van de instelling; een voormalige machinekamer waarin oliegestookte verwarmingsinstallaties gebouwen op een kazerneterrein van warmte voorzagen. De uitnodiging resulteerde in twee nieuwe werken waaronder een monumentale, site-specifieke lichtinstallatie.
Starstruck
Machinery of Me toont kunst in een oude stookruimte, waar de geur van olie en het geluid van vallende druppels de verstilde ruimte ooit een bijna mystieke sfeer gaven. De installatie ‘Starstruck’ (2020) die Lester voor deze ruimte ontwikkelde is een visuele en auditieve ervaring die de verbeelding op vele manieren prikkelt, maar in de kern over sterfelijkheid gaat. Water breekt een laag olie open waardoor het licht zich een weg naar buiten baant, om vervolgens weer in een zwart gat te worden opgeslokt. Een intrigerend fenomenologisch schouwspel waar de bezoeker tijdelijk onderdeel van uitmaakt. Als een voortdurend ontstaan en vergaan wijst het werk ons op het begin en het onvermijdelijke einde. Maar stel je onze levens voor als korte flitsen in een eeuwig heelal, verenigd in het lot, als sterren aan het firmament. In dat perspectief roept het werk ook ontroering op en biedt het troost. Na zijn eerste succes met ‘How to Act’ (1997-2014) ruim twintig jaar geleden, ontwikkelde de kunstenaar met ‘Starstruck’ na lange tijd weer een echte lichtinstallatie die als een echo in de ruimte resoneert.

Van 6 sep 20 20

t/m 20 dec 20 20