Als we de krantenkoppen op een willekeurige dag scannen zien we het ene na het andere artikel over diversiteit en inclusie. Actuele onderwerpen die bij alle beleidsmakers op de agenda staan. Bij onze overheden, in het bedrijfsleven, maar ook in ons dorp en in onze straat.

De gesprekken over inclusie bestaan doordat er diversiteit is. En diversiteit is niet alleen van vandaag de dag. Diversiteit zit diep in de wortels van onze cultuur.

Buiten ieder waardeoordeel vertelt Hollandse Nieuwe het verhaal van een aantal eeuwen Nederlandse handelsgeschiedenis.

Sinds de WIC en de VOC halen we grondstoffen, specerijen, producten, religie, mensen en culturen van ver. De mooie en lelijke kanten van onze handelsgeest brengt al eeuwen allerlei mensen van verschillende pluimage binnen onze landsgrenzen. Daarmee zijn ook de migratie- en integratievraagstukken niet alleen van deze tijd, maar gaan zij in hun oorsprong ver terug.

Fine art fotograaf Jackie B woont en werkt in Huizen en portretteert Nieuwe Nederlandse vrouwen die hun roots hebben in landen waar Nederland handelsbetrekkingen mee heeft of had. Zij fotografeert hen in de traditionele dracht van hun (voor)ouders en combineert dit met Nederlandse streekdracht. Aan de hand van die streekdrachtmutsen maken we ook kennis met de verschillen binnen onze eigen provincies en dorpen. Door de schoonheid van al die elementen met elkaar samen te brengen in één beeld, creëert zij een nieuwe wereld. Een nieuwe vanzelfsprekendheid.

Interculturaliteit. Na een paar eeuwen integreren blijken sommige gewoontes en tradities van verschillende culturen prima met elkaar samen te leven.

Denk maar eens aan Oud Hollandse appeltaart; appel met kaneel blijkt een goeie combinatie.

Beeld: Foto’s ©Jackie B