Jeanny Golembiewski (1961 – 13/04/2021)
Horizontaal – Verticaal 4 | 23 maart – 12 mei 2024

De schilder Toon Truijens over het werk: “In het oeuvre van Golembiewski zijn tegenstellingen een sleutelbegrip. Licht tegen donker; vervaging tegenover scherpte; zien tegen “niet” zien (waar begint de waarneming en waar stopt die, en wat zijn daar de consequenties van: wanneer ben je nog toeschouwer of ben je onderdeel van het kunstwerk, doordat je je bewust bent van je “kijken”, je waarneming en wat dat met je doet.
Psychologie van de waarneming dus, en onderzoek naar de uitersten van de visuele ervaring, het zoeken naar optische spanningen.
Horizontaal-verticaal dus: in schilderijen, collages, tekeningen: altijd is er die basis, soms letterlijk als basis, maar vaak ook als hoofdthema, als doel. En ook in ruimtelijke settings speelde ze met deze tegenstellingen.
Horizontaal-verticaal als doel. En daardoor helderheid als doel: niet in de zin van helder licht, maar in de zin van duidelijk zijn, helderheid scheppen.
En daarmee gelijk een wereld an sich creëren, een wereld die besloten ligt in een lijnen- en/of vlakkenspel. Een wereld an sich: een visuele wereld, maar een die het vermogen heeft om te raken, in verwarring, in verwondering te brengen. En je als toeschouwer onderdeel van de kunst te voelen.”

Jeanny Golembiewski zelf: “De oneindige veelheid van de visuele ervaring kan voor mij nooit in een één op één vertaling van het geziene gevat worden, dus het uitzuiveren en abstraheren is een noodzakelijkheid, maar tegelijk een geschenk omdat dit een esthetisch avontuur oplevert waar geen realisme tegen op kan.
Een avontuur dat ik als schilder niet kan negeren.”

Beeld: Jeanny Golembiewski