De Verzameling Würth bevat 95 kunstwerken van Horst Antes, waarvan ca. 30 werken speciaal zijn geselecteerd voor de tentoonstelling in Kunstlocatie Würth ’s-Hertogenbosch met veelal unieke kunstwerken die nog niet eerder in Nederland zijn getoond. Deze werken beslaan alle belangrijke fasen in de werkzame periode van de kunstenaar. Zij representeren een van de bepalende aspecten van de Verzameling Würth en weerspiegelen de grote bewondering van Reinhold Würth voor de kunstenaar decennialang.

Horst Antes werd in 1936 in Heppenheim, Duitsland, geboren en was al op jonge leeftijd befaamd om zijn ‘Kopffüßler’, ‘koppoter’. Dit kunstfiguur kenmerkt zich door een onevenredig groot hoofd, met benen en voeten. Het beeldmotief werd door Antes aan het begin van de jaren zestig gecreëerd en zou een iconisch figuur worden dat hem door de jaren heen mateloos inspireerde en aanzette tot talloze variaties.

In het naoorlogse Europa was Antes een baanbreker, één van de eerste kunstenaars die op zoek ging naar nieuwe, speelse mogelijkheden van de figuratieve schilderkunst. Het gecreëerde beeldmotief stelde hem in staat om de complexiteit van de menselijke ervaring, de vervreemding en isolatie die individuen ervaren in de moderne samenleving, te verkennen. Het werk van Antes en zijn baanbrekende rol dragen tot op de dag van vandaag bij aan de gevestigde en gewaardeerde positie van de kunstenaar in de internationale kunstwereld.

Beeld: Kunstlocatie Würth