Vanaf 29 november presenteert Bonnefanten de eerste grote Nederlandse mid-career overzichtstentoonstelling van de Syrisch-Armeense kunstenaar Hrair Sarkissian (1973, Damascus, Syrië), een van de vooraanstaande conceptuele fotografen van onze tijd. In The Other Side of Silence legt de kunstenaar onder meer met levensgrote foto’s de wonden van conflicten bloot. Het publiek wordt meegenomen op een uitgebreide reis over openbare pleinen in Aleppo, Latakia en Damascus, door de lucht boven Palmyra (in het hedendaagse Syrië) en over de besneeuwde postindustriële landschappen van het hedendaagse Armenië. In totaal zijn meer dan vijftien van Sarkissians belangrijkste werken uit zijn carrière tot nu toe te zien, waaronder het nieuwe, niet eerder getoonde Sweet and Sour (2022); een primeur en een van zijn meest persoonlijke werken tot nu toe.

Sarkissians werk gaat vaak over dat wat je niet ziet. Met zijn levensgrote foto’s, maar ook met bewegende beeld, sculptuur, geluid en installaties, brengt de kunstenaar onzichtbare verhalen en omstreden geschiedenissen aan het oppervlak. Hiermee probeert hij een emotionele ervaring bij kijkers op te roepen, een gevoel van bewustzijn en solidariteit te creëren met betrekking tot gedeelde menselijke trauma’s. Ondanks het gebruik van analoge fotografie, speelt de kunstenaar met de mogelijkheden van fotografie als massamedium. Hierdoor biedt hij mensen de mogelijkheid het falen van de officiële geschiedenis te compenseren en de geschiedenis te herschrijven.

The Other Side of Silence is een samenwerking tussen Sharjah Art Foundation (Sharjah, VAE), Bonniers Konsthall (Stockholm, Zweden) en Bonnefanten. De tentoonstelling is samengesteld door dr. Omar Kholeif, directeur collecties en senior curator Sharjah Art Foundation, dr. Theodor Ringborg, artistiek directeur Bonniers Konsthall en Stijn Huijts, algemeen en artistiek directeur Bonnefanten.

Beeld: Hrair Sarkissian, In Between, 2006. Courtesy van de kunstenaar.

Hrair Sarkissian, Sweet and Sour, 2022. In opdracht van Bonnefanten. Courtesy van de kunstenaar.
Hrair Sarkissian, Unexposed, 2013. Courtesy van de kunstenaar.
Hrair Sarkissian, Last Seen, 2018-2021. In opdracht van Sharjah Art Foundation. Collectie Sharjah Art Foundation, VAE.