Tentoonstellingen aanmelden

Hybride sculptuur – Hedendaagse beeldhouwkunst uit de collectie van het Stedelijk

Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam

‘Hybride sculptuur’ toont een selectie uit de collectie beelden van het Stedelijk vanaf de jaren negentig tot nu, een periode waarin kunstenaars de beeldhouwkunst met een enorme vrijheid tegemoet treden en voortdurend de grenzen van het medium aftasten en oprekken. Het begrip ‘hybride’ verwijst naar de vermenging van genres, stijlen en media, die zo typerend is voor de hedendaagse sculptuur.

De presentatie omvat circa 24 werken, afkomstig van 19 kunstenaars. Het zijn grotendeels aankopen vanaf de jaren 90 tot nu, evenals enkele recente schenkingen. Sommige werken zijn nog niet eerder getoond in het museum.
Alle kunstenaars werken op het snijvlak van sculptuur en schilderkunst, performance, videokunst en design. Ze niet streven naar een ‘pure’ beeldhouwkunst, die alleen gericht is op de intrinsieke eigenschappen van de sculptuur, zoals volume en ruimte, maar zoeken juist de vermenging met andere media op.

Daarbij eigenen zij zich voorwerpen toe uit de popcultuur en het alledaagse leven en transformeren die, door ze te veranderen in maat, kleur of materiaal. Maar net zo goed als de lage cultuur een inspiratie bron is, vormt ook de ‘hoge cultuur’, de kunstgeschiedenis, een referentiekader voor kunstenaars. In hun werk reflecteren ze op de manier waarop het instituut ‘museum’ kunst een kader en betekenis geeft. Sommige kunstenaars maken gebruik van geavanceerde technologische productiemethoden, terwijl anderen zich richten op het ‘ouderwetse’ handwerk en –dikwijls samen met anderen- experimenteren met technieken uit de kunstnijverheid zoals glas-in-lood en weeftechniek.

Deze presentatie is onderdeel van STEDELIJK TURNS, waarin de collectie van het museum het uitgangspunt is en op een andere manier wordt benaderd en geïnterpreteerd.

Beeld: Jeff Koons, ‘Mound of Flowers No. 1’, 1991, glas, collectie Stedelijk Museum Amsterdam.

Van 23 mrt 20 19

t/m 12 jan 20 20