Via beeldende kunst, fotografie en literatuur krijgt in deze tentoonstelling de ambivalentie in moederschap een stem, om taboes rondom het moederschap te doorbreken.

Dat Bolwerck heeft de internationaal vermaarde en in Zutphen gevestigde cineaste Margot Schaap als gastcurator uitgenodigd om samen met artistiek leider Marlise van de Jagt werk van hedendaagse kunstenaars te selecteren, waarin ervaringen rond het moederschap centraal staan.

De grootse, transformerende momenten in een mensenleven zijn over het algemeen de belangrijkste inspiratiebronnen in de kunsten. Echter, thema’s als zwangerschap, het begin van het leven, geboorte, ouderschap en de kindertijd lijken marginaal en anekdotisch.

De representatie van moederschap is in de kunst vaak verbeeld door Maria met Jezus op haar arm; een kalme, warmhartige, zichzelf wegcijferende moeder. Deze verbeelding lijkt in weinig op het echte leven.
Het idee dat er strijd zou kunnen bestaan tussen de moeder en haar (pasgeboren)kind wordt weggedrukt en valt niet te rijmen met de normaliteit van een ‘gezond gezin’.
Voor tegenstrijdige gevoelens als liefde, woede, kracht, afhankelijkheid, angst en kwetsbaarheid lijkt daarbij geen plaats.
Het is juist daarom zo belangrijk om een plek in woorden en beelden te creëren voor deze ervaringen, deze gevoelens, zodat we de rol en betekenis van het moederschap in de kunst en de samenleving kunnen bevragen.

Margot Schaap vertelt als cineast verhalen waarin de schoonheid en het belang van de dagelijkse werkelijkheid een focus krijgt. Juist in deze dagelijkse werkelijkheid zitten de grote vragen, de structuren en de essentie van het leven. Om dit te zien hebben we bezinning nodig, vertraging. Margot Schaap gebruikt in haar werk verstilling en maakt hiermee een diepere ervaring mogelijk. In
de door haar gemaakte selectie van de kunstenaars en hun werk, speelt deze beschouwing op het leven en op de kunsten een essentiële rol.

De tentoonstelling toont werk van: Lenka Clayton, Rini Brakkee, Csilla Klenyánszki, Andi Galdi Vinko, Keetje Mans, Sophie Ebrard en Tala Madani