Tentoonstellingen aanmelden

Iconen in Rijswijk – Teddy Scholten – Winnares van het Eurovisie Songfestival en nationale vedette

Museum Rijswijk, Rijswijk

Begin 1959 kreeg Teddy Scholten onverwacht het verzoek deel te nemen aan het nationale songfestival. Door haar optredens voor de radio en in het theater was Teddy Scholten een bekende artiest die haar sporen in de Nederlandse amusementswereld al had verdiend. Tot ieders verrassing won zij glansrijk met het liedje Een beetje en werd zo de Nederlandse afvaardiging naar het Eurovisie Songfestival dat op 11 maart in Cannes werd gehouden. Menigeen vond die avond zijn weg naar een televisietoestel en was getuige hoe Teddy Scholten andermaal triomfeerde. Een uitzinnige menigte wachtte haar op bij haar terugkomst op Schiphol. Nederland had zijn eerste vedette.

Teddy Scholten (1926-2010) stond op tienjarige leeftijd al op de planken, samen met haar ouders die enthousiaste amateurtoneelspelers waren. In 1944 ontmoette zij Henk Scholten. Deze was kort voor de oorlog al begonnen aan een loopbaan in de amusementswereld. Teddy en Henk trouwden in 1947 en traden toe tot het cabaret-revue gezelschap van Toon Hermans. Korte tijd later zong zij voor het eerst live voor de radio in De Bonte Dinsdagavondtrein.

Vanaf 1955 speelden Teddy en Henk in de mateloos populaire Snip en Snap Revues, waarin Teddy de kittige vedette was. Het nationale songfestival was eigenlijk een tussendoortje maar de triomf in Cannes veranderde alles. In 1960 stopten zij met theateroptredens en trokken de televisiestudio’s in. Hun eerste programma was Zaterdagavondakkoorden en hield jarenlang de kijkers aan de buis gekluisterd. Het showprogramma -live uitgezonden- was bijna on-Nederlands met een orkest, dansers, gasten uit binnen- en buitenland en alles vakkundig aaneengepraat en gezongen door Teddy en Henk Scholten.

Beeld: website Museum Rijswijk

Van 1 mei 20 21

t/m 13 jun 20 21