Idylle in landelijk De Rijp

In Museum Jan Boon is de hele maand juni de expositie “Idylle, een pastorale in verf” van Philine van der Vegte te zien.

Wie het werk van Van der Vegte kent, weet dat haar dierschilderijen vaak een duister randje hebben. Voor deze expositie heeft ze die sombere kant losgelaten, en ook haar palet opgevrolijkt.

Een idylle is een soort utopie, niet zozeer bestaand in het hier en nu, maar een vluchtige herinnering aan een zorgeloze tijd, of een wensdroom. Van der Vegte wroette in haar geheugen naar dit soort herinneringen, echt of ingebeeld. Ze gebruikte foto’s van haar kinderen toen ze klein waren en ze meer bezig was met zelfvoorzienend leven dan nu. Ze verbouwde groenten en hield kleinschalig vee. Om haar heen dartelde een overvloed aan jonge dieren en groeide voedsel van eigen bodem. Je hebt de neiging om al het harde werken, de vermoeidheid en het moment van slachten achteraf te vergeten. Alleen de huppelende lammetjes blijven over. En die heeft ze dan ook geschilderd.
Natuurlijk is het escapisme. Maar willen we niet allemaal zo nu en dan even ontsnappen aan de werkelijkheid?

MUSEUM JAN BOON
Rechtestraat 146
1483 BC De Rijp

GEOPEND:
De hele maand mei 2023 op zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur

Museum Jan Boon is gevestigd aan de Rechtestraat 146 in De Rijp en elk weekend open van 13.00 tot 17.00 uur. Gratis entree. Philine is meestal zelf aanwezig.

De hoefsmid, olieverf op hout 50x40cm
Hoeven krabben, olieverf op hout 50x40cm
Home farm, olieverf op hout 70x30cm