Tentoonstellingen aanmelden

Ik voel me hier gewoon thuis – Privé-collectie Armando

Chabot Museum, Rotterdam

Tip van Museumtijdschrift:

Schilder, beeldhouwer, dichter, schrijver, theatermaker, violist: Armando was het allemaal. Minder bekend is dat hij eveneens fervent kunstverzamelaar was. Het Chabot Museum in Rotterdam toont nu zijn collectie van maar liefst vierhonderd werken op papier die hij tijdens zijn leven verzamelde en voor zijn dood in 2018 aan het museum schonk. Armando was een bijzonder impulsieve verzamelaar; hij kocht alles wat hij mooi vond. In voornamelijk galeries schafte hij werken aan, variërend van figuratieve aquarellen tot abstracte pentekeningen, vervaardigd door zowel gevestigde kunstenaars als ‘outsiders’. Toch spreekt uit de verzameling een heel uitgesproken voorkeur: steeds ligt de nadruk op de lijnvoering. In een kunstwerk van slechts enkele lijnen op papier bleef volgens Armando veel ruimte over voor de verbeelding. Door de grote hoeveelheid tekeningen boven en naast elkaar tentoon te stellen creëert het Chabot Museum een waar mer à boire waarin je je als bezoeker kunt onderdompelen in de smaak van deze gepassioneerde verzamelaar.

Beeld: Martin Assig, zonder titel, 2006 (links); Klaas Gubbels, zonder titel, 1984 (rechts)

Overzichtstentoonstelling met de gehele privé-verzameling van Armando (1929-2018). In 50 jaar tijd verzamelde de kunstenaar 400 werken van 121 voornamelijk Nederlandse en Duitse hedendaagse kunstenaars. Het Chabot Museum heeft deze omvangrijke collectie in 2014 als schenking mogen ontvangen en toonde eerder een selectie in Huis Schuylenburch, de residentie van de Duitse ambassadeur in Den Haag. Armando had een grote voorliefde voor werken op papier: ‘Een goede tekening. Dat is voor mij schoonheid’. Tot aan zijn dood in juli 2018 bleef Armando werken aankopen die hun weg vonden naar het Chabot Museum. ‘Ik voel me hier gewoon thuis’ sprak de kunstenaar bij een van zijn bezoeken aan het museum. In de collectie zijn vertegenwoordigd: Hannah van Bart, Walter Dahn, Wolfgang Hueber, Ronald Noorman, Tjibbe Hooghiemstra, Raquel Maulwurf, Cornelia Schleime en vele anderen.
Op 18 september treedt Sinfonia Rotterdam ter gelegenheid van de negentigste geboortedag van Armando (18.09.1929 – 01.07.2018) op met accordeonist Oleg Lysenko (Oekraïne, 1974) die veelvuldig met Armando op het podium stond. Onder leiding van gastdirigent Ivan Hut beleeft de symphonie ‘Apocalyps van de 20ste eeuw’ (2018) van de Russische componist Alexander Nagajev (Kyrgizië, 1947) zijn wereldpremière.

Foto: Conny Meslier

Van 19 sep 20 19

t/m 1 mrt 20 20