Een huis is niet alleen een plek waarin je woont, een huis leeft óók in jou. Het is de geur van zeep, de smaak van je lievelingsgerecht of het geluid van de tikkende klok aan de muur. Zintuigelijke ervaringen die bevestigen: hier ben ik thuis. Gevoelens die je zelfs kunt oproepen als je er niet bent.

Misschien is thuis eerder een denkbeeldige plek dan de plaats waar je woont of vandaan komt. Of het nu gaat om een voorouderlijk land, een ouderlijk huis of droomhuis: ‘thuis’ is een plek die zijn intrek neemt in onze herinneringen en dromen. Het gevoel van thuis kan geruststellend zijn, maar ook pijnlijk, vooral wanneer je als balling, migrant of asielzoeker gedwongen ontheemd bent. Thuis is dan ineens óók een voorlopige verblijfsplaats en een diepgekoesterde herinnering.

Als het niet de fysieke plaats is of de objecten waarmee je je omringt, waar bevindt zich dan het thuisgevoel? En: hoe houd je een thuisgevoel vast als je je huis hebt moeten verlaten? In deze tentoonstelling laten hedendaagse kunstenaars zien hoe zij het ervaren om ontheemd te zijn en delen ze hun verlangens naar het (opnieuw) vinden en maken van een thuis.
Imagine Home nodigt je uit om persoonlijke verhalen te delen en met elkaar in gesprek te gaan over wat ‘thuis’ betekent.

Beeld: Ines Kooli, The Swing Of Damacles