IN HET DIEPE – tweede expositie recent afgestudeerde kunstenaars

Bredevoort, juli 2024 – Voor de tweede keer organiseert de Koppelkerk een expositie met werk van kunstenaars die in het afgelopen jaar afgestudeerd zijn.

Uitvliegen

Schilderijen, tapijten, keramiek, maskers, sculpturen van metaal en een video-installatie: er lijken weinig overeenkomsten tussen het werk van de 6 kunstenaars die dit jaar zijn uitgenodigd voor ‘In het diepe’. Wat deze jonge kunstenaars bindt, is hun geheel eigen manier van werken, een werkwijze die zij allen in de afgelopen jaren hebben ontwikkeld, in een tijd die fundamenteel anders is dan de tijd waarin kunstenaars met een lange staat van dienst hun eerste kennis en ervaring opdeden. Middenin het historische stadje Bredevoort, in het monument Koppelkerk, aan de rand van Nederland, worden jonge, uitgevlogen kunstenaars voorgesteld die de bezoeker misschien wel op een nieuwe manier naar de wereld laten kijken.

Thema

De titel ‘In het diepe’ heeft betrekking op het beruchte ‘zwarte gat’ waar mensen die iets afronden soms in vallen. Jarenlang ben je gevoed door een opleiding, en dan loopt het af. Je kijkt er naar uit: je wil naar de finish, je snakt naar meer eigen ruimte en eigen invulling, en als het eenmaal zover is, als je ‘in het diepe’ bent gegooid, is het soms een uitdaging om gemotiveerd te blijven. Deze titel verwijst ook naar diepere lagen. Op het moment dat een bezoeker oog in oog staat met een kunstwerk, worden zij uitgedaagd niet alleen naar de oppervlakte van een werk te kijken maar een trede dieper te gaan. Elk weekend biedt de Koppelkerk instaprondleidingen aan. Op deze manier leert een bezoeker meer over het werk van de kunstenaar, maar soms ook over zijn of haar eigen manier van kijken.

Deelnemende kunstenaars: Eline Melissen, Kanna Hakama, Lara van der Beek, Hannah Kiefmann, Iulia Paraipan en Nadeche Altena