Met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van kunst uit Afrika en haar diaspora. Gastcurator Azu Nwagbogu stelde de tentoonstelling samen door topstukken moderne en hedendaagse kunst uit de collectie van het museum aan te vullen met werk van hedendaagse kunstenaars en zoekt daarmee de verbinding met actuele maatschappelijke discussies.

Het Afrika Museum bouwt al tientallen jaren aan een collectie hedendaagse kunst van het Afrikaanse continent en de Afrikaanse diaspora, die uniek is voor Nederland. Het creëren van meerstemmigheid was vanaf het begin een van de belangrijkste drijfveren. Het toont een meer hedendaags en inclusief perspectief op de Afrikaanse samenleving. Door kunstenaars te volgen en hun werk structureel te verzamelen, in plaats van incidenteel, kwam de collectie tot bloei. Dit is de eerste keer is dat de unieke werken uit deze verzamelgeschiedenis in één tentoonstelling samenkomen.

Alle kunstenaars in die tentoonstelling verhouden zich op hun eigen unieke manier tot hun culturele geschiedenis en creëren nieuwe perspectieven op de toekomst en het verleden. Door middel van een eigen beeldtaal en aan de hand van verschillende thema’s claimen zij zichtbaarheid van Afrika en haar diaspora. Deze tentoonstelling beantwoordt daaraan: het plaats hedendaagse kunst uit Afrika in een schitterend licht.

Beeld: A fluter with a strange, unseen ghost; Twins Seven Seven; Nigeria; 1969; AM-667-16