Zonder industrie had de gemeente Emmen er niet zo uitgezien als vandaag de dag. Na de Tweede Wereldoorlog wist de gemeente vele bedrijven te verleiden zich in Zuidoost-Drenthe te vestigen. De veenarbeiders die na het ineenstorten van de turfindustrie massaal werkloos waren geworden, vonden werk in de fabrieken. De algemene welvaart nam toe en hele woonwijken werden uit de grond gestampt. Het landelijke achtergestelde Zuidoost-Drenthe onderging een flinke metamorfose en stond plotsklaps op de kaart.

Aan dit onderbelichte verhaal besteedt Museum Collectie Brands in 2024 en 2025 aandacht door middel van een reeks tentoonstellingen. In de eerste tentoonstelling staat het thema elektrotechniek centraal met de bedrijven Nira en Industria in de hoofdrol.

Nira maakte intercoms, zusteroproepsystemen en piepers. Het bedrijf begon aanvankelijk in Maassluis, maar zocht ruimte om verder door te kunnen groeien. Ze lieten hun oog vallen op de gemeente Emmen waar vestigingssubsidies beschikbaar waren, maar nog veel belangrijker ruimte en personeel. In 1956 vond de verhuizing plaats en in Emmen gedijde Nira goed. Uiteindelijk waren enkele honderden werknemers werkzaam voor dit innovatieve internationaal opererende bedrijf. Technologische grenzen werden verlegd en dat resulteerde in de jaren ’90 tot de uitvinding van de bluetooth technologie. In plaats van de naam “Nira” prijkte inmiddels de naam van de Zweedse telecomgigant Ericsson op de voorgevel.

Een ander bedrijf dat de bewuste keuze maakte om zich in de gemeente te vestigen was Industria. Van oorsprong een Rotterdams bedrijf dat zich bezighield met de productie van scheepsverlichting. In de jaren ’60 was straatverlichting inmiddels de belangrijkste tak van het bedrijf. Om uit te breiden en met name kunststof armaturen te kunnen produceren, werd een nieuwe productielocatie in Emmen geopend. Hier zouden in de loop der jaren honderdduizenden straatlantaarns van de band rollen. Het maakt niet uit in welke stad of dorp je bent, overal om je heen word je omgeven door de straatverlichting van Industria die hoogstwaarschijnlijk ooit in Emmen zijn gemaakt.

Zowel Nira-Ericsson als Industria zouden uiteindelijk hun deuren sluiten, maar hun bedrijvigheid heeft een grote bijdrage geleverd aan de transformatie van de gemeente Emmen van achtergesteld gebied tot industrieparel van Noord-Nederland. Dit verhaal, en dat van vele andere bedrijven, verdient het om getoond te worden aan een groot publiek. Deze eerste tentoonstelling is hiervan nog slechts een begin.