De Volkskrant-illustrator Jip van den Toorn heeft op 27 september de Inktspotprijs 2022 gewonnen! Dit is de prijs voor de beste politieke tekening van het jaar. Vanaf 15 oktober zie je haar winnende tekening en alle inzendingen voor de Inktspotprijs in het auditorium van het Stedelijk Museum Zutphen in de expositie ‘Inktspot 2022’.

Elk jaar reikt Stichting Pers en Prent de Inktspotprijs uit voor de beste politieke prent van het afgelopen parlementaire jaar. Dit jaar zonden 43 tekenaars 129 tekeningen, verschenen in de Nederlandse gedrukte of digitale pers, in voor de Inktspotprijs. De oorlog van Rusland tegen Oekraïne was een van de belangrijkste thema’s van het jaar.  Maar het is niet alleen de oorlog zelf die veelvuldig de boventoon voert, het is ook de inflatie en de daarmee samenhangende gestegen uitgaven voor levensmiddelen en de steil oplopende gasprijzen die naast talloze andere thema’s worden verbeeld.

Met zijn grote Jo Spier-collectie is het Stedelijk Museum Zutphen een van dé verzamelplaatsen van (politieke) actuele krantenprentkunst. Deze tentoonstelling sluit hier dan ook goed bij aan.