Tentoonstellingen aanmelden

Internationale glasexpositie – Sylvia Kopka, Linda van Huffelen, Marja Hepo-aho, Kari Alakoski en Bart Ensing

Galerie De Burgerij, Vorden

De bezoeker kan genieten van kunstobjecten van de glaskunstenaars: Sylvia Kopka (Wuppertal, Duitsland), Linda van Huffelen (Norg), Marja Hepo-aho en Kari Alakoski (Riihimäki, Finland) en Bart Ensing (Culemborg).
De expositie laat glaskunst zien die tot stand is gebracht met een veelheid aan technieken. Behalve professioneel vervaardigd is de glaskunst origineel in vormgeving, karakter en betekenis.

Sylvia Kopka brandt glas traditioneel ‘Vor der Lampe’. Teneinde zeggingskracht te vergroten combineert ze (transparant) glas met hout of textiel. Kopka laat zich inspireren door psychologische en sociale thema’s. Kopka: ‘Ich bin ein Beobachter. Alles um mich herum ist im Fluss und so empfinde ich dat Glas als Äquivalent zum Leben’. Zowel in Duitsland als in Zwitserland, België en Nederland participeert ze in internationaal georiënteerde tentoonstellingen en is haar werk te zien in (glas)musea.

Van Huffelen exposeert (o.a.) uit haar serie ‘Stapelingen’ en ‘Inflatables’. De ‘Stapelingen’ lijken uit stroken gelijmd glas opgebouwd, maar zijn via glasfusie tot stand gebracht, een werkwijze die ze zelf ontwikkelde. Bij de ‘Inflatables’, waarvoor ze in de leer is gegaan bij de beroemde Amerikaanse glaskunstenaar Matthew Szosz, blaast ze in gefused glas perslucht. Met beide technieken bereikt ze haar doel: een 3-dimensionele ervaring.

Marja Hepo-aho combineert op unieke en sublieme wijze de schoonheid van geblazen glas – als water – met eeuwenoude in Lapland gevonden stenen. Meesterglasblazer Kari Alakoski is werkzaam geweest in de beroemde Finse Iittala glasfabriek. Zijn glaskunst is gracieus en harmonieus van vorm waarin buitengewoon geraffineerde lijnpatronen ontspringen.

Bart Ensing maakt kunst met en in de natuur: sculpturen van gevonden hout, vrij en organisch vormgegeven. In de tentoonstelling is een houtsculptuur te zien van een vrouw die zich als het ware dóór een glasplaat beweegt.

Van 30 jun 20 19

t/m 11 aug 20 19