Tentoonstellingen aanmelden

Irene Kopelman – A tiny world and countless compositions in it

Museum Kranenburgh, Bergen

Solotentoonstelling Irene Kopelman in Museum Kranenburgh – Aandacht voor de schoonheid en betekenis van microscopisch klein leven in zee.

Subtiele tekeningen

Wat is het effect van veranderingen in licht en temperatuur op de planktonpopulatie in zee? En wat vertellen de vormen en patronen van plankton ons precies? De Argentijnse kunstenaar Irene Kopelman (Córdoba, AR, 1974) is gefascineerd door deze microscopisch kleine organismen in zee die aan de basis staan van de complete voedselketen in zee. Met sensitieve hand legt Kopelman vast wat ze door de microscoop ziet: plankton in talloze variaties, continu in beweging. De combinatie van wetenschappelijk onderzoek en kunst resulteert in verrassend subtiele tekeningen die tegelijkertijd de omstandigheden van deze tijd – klimaatverandering, verstoring van ecosystemen – zichtbaar maken. In haar solotentoonstelling Irene Kopelman – A tiny world and countless compositions in it in Museum Kranenburgh presenteert de kunstenaar een serie tekeningen en glassculpturen die ze maakte tijdens haar onderzoek bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel.

Beeld: Irene Kopelman, Plankton Drawings, 2019-2020. Waterverf op papier. Courtesy de kunstenaar en Labor Gallery, Mexico Stad

Van 15 dec 20 20

t/m 18 apr 20 21