Jamie Kane beschrijft het functioneren van zijn praktijk als een stortplaats waar de geschiedenissen van materialen elkaar ontmoeten en door de tijd heen bewegen. Fragiele fragmenten van taal, objecten of plaatsen worden door de kunstenaar uit de composthoop gelicht en via verschillende maakprocessen herschapen. In de vitrine en in de voorkamer van SEA Foundation presenteert Kane, die woont en werkt in Tilburg, het project Carriers dat bestaat uit keramische stukken die voorheen als draagconstructies dienden tesamen met een video en schilderijen.

Carriers
Kane’s Carriers zijn geen containers om dingen in te doen. Het zijn dragers die in het keramisch droogproces steun boden aan de andere werken. De opengewerkte platen waren aanvankelijk gemaakt om de permanente openbare sculptuur voor het IJsselland Ziekenhuis in Rotterdam te dragen. De lucht kon door de ribben en de gaten in de klei circuleren, waardoor de dragers in de vorm van steunplaten, samen met de keramische werken die eroverheen lagen, in hetzelfde tempo konden drogen en krimpen. Hoewel de werken erg zwaar zijn, zijn ze nu ongelooflijk fragiel en hun uiterlijk doet denken aan versteende skeletten. Hun werking gaat verder dan alleen hun functionaliteit en stelt ons in staat om ons voor te stellen wat ze hadden kunnen zijn en nu betekenen. De dragers zijn daarmee de echo’s van wat ze ooit ondersteunden.

Jamie Kane bio
Jamie Kane (1989) is een Schotse kunstenaar die momenteel in Tilburg in het voormalige Gastatelier Leo XIII werkt. Hij presenteerde zijn werk in tentoonstellingen, film festivals, radioprogramma’s en live evenementen en hij produceerde teksten. In 2022 maakte hij ‘Monique’ een permanent kunstwerk in de publieke ruimte voor het IJsselland Ziekenhuis in Rotterdam. Jamie Kane heeft eerder tentoongesteld in The Center for Contemporary Art, Glasgow (UK), The European Media Arts Festival, Oberhausen (DE) en Market Gallery, Glasgow (UK). In 2019 ontving hij het Leverhulme Trust Study Abroad Stipendium waardoor hij zijn masteropleiding aan Het Piet Zwart Instituut in Rotterdam (NL) kon afronden.

WARP #08
De tentoonstelling Carriers maakt onderdeel uit van WARP, een reeks vitrine tentoonstellingen in SEA Foundation die in 2020 werd geactiveerd. Deze reeks volgt nu ook de folds, als in hoofdstukken, van SEA Foundation’s programma over kunst en duurzaamheid. Momenteel werken we in de fold Reimagening (opnieuw verbeelden) aan wat het kan betekenen om terug te keren naar handelingen, plaatsen en zaken en om deze in het heden te heroverwegen. Deze werkwijze draagt de mogelijkheid in zich om eerder aanvaarde inzichten te verwerpen en op basis van nieuwe opvattingen een breuk met het verleden teweeg te brengen en daarmee een nieuw weten te accepteren.

Het doel van de WARP-reeks is het presenteren van regionale kunstenaars of kunstenaars met regionale connecties en het stimuleren van artistiek onderzoek.

Tentoonstellingsdata: 04.02.2023 – 11.03.2023
Kunstenaar: Jamie Kane
Locatie: Stichting SEA, Tivolistraat 22, 5017HP Tilburg
Openingstijden: de vitrine is 24/7 open, en de voorkamer is open van donderdag t/m zaterdag van 13.00 – 17.00 uur of op afspraak

SEA Foundation
Mettertijd is SEA Foundation synoniem geworden voor tentoonstellingen, leesgroepen, filmvertoningen en publicaties. In al onze activiteiten worden we gevoed door hedendaagse kunst. Sinds 2013 heeft SEA Foundation ook een internationaal Artist in Residence programma dat tijd en ruimte biedt aan kunstenaars, schrijvers en curatoren. Om onze missie te vervullen; het creëren van bewustzijn voor hedendaagse kunst en het bouwen aan culturele veerkracht, fungeren wij als katalysator in het werkende leven van kunstenaars. SEA Foundation maakt deel uit van internationale netwerken waarin we actief kennis uitwisselen over kunst en duurzaamheid.

Jamie Kane, Energy painting, 2023
Jamie Kane, 2023
Jamie Kane, 2023