Tentoonstellingen aanmelden

Jan Allis – Vijf jaar foto’s van verstild Amsterdam

Amstelkerk, Amsterdam

De Amsterdamse fotograaf en beeldend kunstenaar Jan Allis maakte de afgelopen vijf jaar honderden ochtendwandelingen door een bijna leeg en verstild Amsterdam en fotografeerde in alle vroegte de langzaam ontwakende stad. Zowel nieuw als eerder geëxposeerd werk is dit voorjaar bijeengebracht in de sfeervolle zeventiende-eeuwse Amstelkerk in Amsterdam. Vanaf zijn woonboot aan de Marnixkade wandelt Jan Allis dagelijks richting het IJ om daar zijn favoriete onderwerpen te fotograferen: herfstbladeren in een gracht, het ochtendlicht tegen de grachtenpanden of de veerpont over het IJ. Hiermee toont Allis de schoonheid van een Amsterdam zonder mensenmassa.

Onder de ruim veertig tentoongestelde werken selecteerde Allis ook twaalf nieuwe foto’s. In dit recente werk staat de mens meer centraal. Een jogger in de mist, de schoonmakers op straat, een machinist op weg naar het station. Jan Allis (Amsterdam, 1945) leerde tekenen van sergeant – majoor Vogel tijdens zijn diensttijd in Eindhoven en studeerde daarna aan de Gerrit Rietveld Academie en de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Tot 2010 werkte hij als creatief therapeut in de psychiatrie. Allis laat zich in zijn werk vooral inspireren door de Amsterdamse stadsgezichten van Witsen, Breitner en Jacob Olie.
Over zijn succesvolle expositie Verstilling in Amsterdam (2019) schreef NRC: “De sfeervolle plaatjes laten je met andere ogen naar de stad kijken – en wat blijkt ze dan weer mooi te zijn.”

Van 3 mrt 20 20

t/m 27 mrt 20 20