OVER DE KUNSTENAARS
Het werk van Jan Homan (1919-1991) is krachtig, stralend en vitaal. Hij experimenteerde graag en veel. Binnen zijn vakgebied is er vrijwel geen techniek die hij niet heeft toegepast. Hij vond het een eer om kunstenaar genoemd te worden en niet uitsluitend kunstschilder. Jan was een groot liefhebber van jazz en zei altijd “zoals zij spelen, wil ik schilderen”.

Fred & Helen Sieger-White
Kunstenaarsechtpaar Fred Sieger (1902-1999) en Helen Sieger-White (1911-2010) woonden sinds 1965 in Zevenaar.
Fred Sieger ontdekte in de jaren 30 de suggestieve kracht van kleur. Fred was volledig autodidact. In 1948 vertegenwoordigde hij de Nederlandse schilderkunst op de Biënnale van Venetië en werd in 1951 docent aan de kunstacademie in Arnhem. Siegers definitieve doorbraak vond niet in Nederland maar in Denemarken plaats, waar zijn schilderijen vanaf begin jaren 60 grote waardering genoten.

In 1948 kwam Helen White vanuit New York naar Nederland waar ze zich voorbereidde op het toelatingsexamen van de Rijksacademie. In Amsterdam ontmoette ze al gauw Fred Sieger. Helen verruilde de klei voor de verf, omdat ze behoefte had aan kleur. Met gouacheverf ontwikkelde ze zich in snel tempo tot een specialist. Haar eerste werken tonen vereenvoudigde landschappen en stadsgezichten. Later kwamen de figuren in vrolijke kleuren, geschilderd in een losse toets en een directe, enigszins naïeve stijl.