Met deze tentoonstelling presenteert Museum Dr8888 het werk van Jan Planting voor het eerst in de volle breedte. Niet alleen zijn landschappen, maar ook zijn vrije werk, zoals stillevens en portretten: een verrassende en onbekende kant van deze kunstschilder.

Jan Planting was schilder. Van beroep, maar vooral voor zijn plezier. Hij was opgeleid als huis- en decoratieschilder en had zijn eigen schildersbedrijf. In Drachten stond hij bekend als ‘Jan mei it boekje’. Zijn schetsboek was nooit ver weg. In zijn vrije tijd legde hij mooie plekjes in de natuur vast en bestudeerde hij het werk van andere kunstenaars, zoals Ids Wiersma en Thijs Rinsema. Plantings honderden landschappelijke tekeningen en schilderijen vormen een brede historische weergave van Drachten en de regio.

Zoals bij iedere tentoonstelling in Museum Dr8888 zijn er ook werken te zien van hedendaagse kunstenaars. Milly Betten, Elise van der Linden en Dirk Zegelgeven met verschillende moderne kunstwerken hun visie op het thema landschap en de wisselwerking tussen mens en natuur. Daarnaast presenteren diverse kunstenaars samen met jongeren kunstwerken over het landschap van de toekomst.