Jan Sonnemans (Sint-Oedenrode 19 februari 1943 – 19 februari 2006) woonde en werkte in Sint Oedenrode. Als zoon van de plaatselijke bakker op de Markt groeide hij op in een creatief ingesteld gezin. In 1961 ging Jan de vakopleiding huis- en reclame schilderen volgen in Boxtel. Hij leerde daar verschillende technieken zoals het met verf nabootsen van marmer en hout. Na deze ambachtelijke opleiding ging hij de avondopleiding Vrije Vormgeving volgen aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven, terwijl hij overdag kaarsen ontwierp en decoreerde bij Bolsius in Schijndel.

 Zijn leraren op de academie waren onder meer Kees Bol en Har Sanders. In 1969 studeerde hij af. Jan Sonnemans volgde daarna zijn eigen weg in zijn kunst, ook al was zijn figuratieve schilderstijl op dat moment niet in trek bij de critici. Hij bleef dicht bij zichzelf en liet zijn schilderijen voor zich spreken.

Zijn werken kwamen uit zijn fantasie tot stand. Hij kleurde eerst zorgvuldig de ondergrond in. Daarop bracht hij vormen en figuren aan. Herkenbaar, maar ook vol met fantastische details. Hij gaf daarbij geen uitleg. De kijker mag zelf het verhaal erbij verzinnen.