Tentoonstellingen aanmelden

Jan Steen vertelt

Mauritshuis, Den Haag

Tip van Museumtijdschrift:

Op Jan Steens ‘De aanbidding van het gouden kalf’ (ca. 1674-77) is het goed zoeken naar het afgodsbeeld, want de grote vrolijke menigte trekt veel meer de aandacht. Dankzij het enthousiaste dansen en het plezier van de mensen doet deze scène eerder denken aan een dorpsfeest dan aan een verhaal uit de bijbel. Toch vormden zulke klassieke en historische verhalen een belangrijk deel van Steens oeuvre, zoals nu is te zien in het Mauritshuis in Den Haag. In de tentoonstelling zie je prachtig de veelzijdigheid van de schilder, die niet alleen humor kon verbeelden maar ook de mystieke sfeer van de bijbelse maaltijd te Emmaus en de emotionele thuiskomt van de verloren zoon. Op de achtergrond rolt alleen wel een vrouw met haar ogen om de vergevende vader. Steen kon het niet laten.

Beeld: Jan Steen, ‘De aanbidding van het gouden kalf’, ca. 1674-1677, doek, 178,4 x 155,6 cm, North Carolina Museum of Art, Raleigh, aangekocht met fondsen van de State of North Carolina.

Maak kennis met de onbekende kant van Jan Steen. Deze 17de-eeuwse Hollandse kunstenaar is vooral bekend als schilder van scènes uit het dagelijks leven, de spreekwoordelijke ‘huishoudens van Jan Steen’. Maar hij heeft ook heel andere onderwerpen geschilderd, historiestukken met verhalen uit de bijbel, de klassieke mythologie en geschiedenis. Een prachtig voorbeeld is Mozes en de kroon van Farao van het Mauritshuis. Het zijn verhalen vol opwinding, drama en hartstocht. De tentoonstelling laat met een selectie van ongeveer twintig schilderijen zien dat Steen een veelzijdig en ambitieus kunstenaar was met een grote literaire kennis en een scherp oog voor de komische mogelijkheden van elk verhaal.

Beeld: Jan Steen, Mozes en de kroon van de farao, 1670.

Van 15 feb 20 18

t/m 13 mei 20 18