Tentoonstellingen aanmelden

Jan Taminiau – Reflections

Centraal Museum, Utrecht

Tip van Museumtijdschrift:

Sinds koningin Máxima in ‘royal blue’ de Nieuwe Kerk binnenwandelde in 2013, kent haast heel Nederland de naam Jan Taminiau. De van oorsprong Brabantse modeontwerper timmert echter al sinds 2001 aan de weg en inmiddels is zijn kleding bekend en geliefd in binnen- en buitenland. Hoog tijd dus voor een overzichtstentoonstelling. In het Centraal Museum te Utrecht is een brede verzameling van zijn ontwerpen samengebracht, met gelijk in de eerste kamer een balzaal vol glamoureuze jurken. Maar de tentoonstelling is meer dan alleen een lust voor het oog: ook leren we over de inspiratiebronnen van Taminiau – variërend van zeventiende-eeuws Japans behang tot een moderne Spaanse villa – en zijn ambachtelijke techniek, waarbij delicate borduursels, fonkelende pailletten en Swarovski-kristallen niet worden geschuwd.

Let op: het museum adviseert om toegangskaarten online te kopen. Er is slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar aan de kassa.


Beeld: Zaaloverzicht ‘Jan Taminiau: Reflections’, foto: Puck Gerkema.

Jan Taminiau is één van de belangrijkste modeontwerpers van Nederland. Met deze monumentale tentoonstelling wil het Centraal Museum bezoekers met andere ogen laten kijken naar het werk van deze meester der couture. Niet de kledingstukken, maar juist het ontwerpproces staat centraal. Hoe gaat dit proces in zijn werk? Hoe komt een couturestuk tot stand?

De tentoonstelling wordt vormgegeven in samenwerking met stylist Maarten Spruyt. Dompel je onder in de wereld van Jan Taminiau en maak kennis met zijn onderzoek, herinneringen, inspiratie, experiment en vakmanschap. De tentoonstelling is te bezoeken van 20 april tot en met 26 augustus 2018.

Beeld: Jan Taminiau. Foto: Museumtijdschrift.

Van 21 apr 20 18

t/m 26 aug 20 18