Eye Filmmuseum presenteert dit najaar een solotentoonstelling van kunstenaar en filmmaker Janis Rafa. Haar evocatieve films en video-installaties bevatten zelden gesproken woord; in plaats daarvan richt ze zich op de stille aanwezigheid van tamme of wilde dieren en maakt ze tot drijvende kracht van haar poëtische composities. Janis Rafa’s verhalen handelen niet alleen over menselijke angsten, verwachtingen en mislukkingen; ze leggen ook nadruk op dierlijke instincten, ongetemd gedrag en het menselijk onvermogen samen te leven.

Rafa’s beeldtaal is filmisch en verleidelijk. Toch is haar werk verontrustend: het dwingt de kijker na te denken over prangende kwesties, zoals de relatie van mensen onderling en met de wereld om hen heen. Haar meest recente werken – ze gaan in Eye in première – richten zich op de spanning tussen de zorg voor én uitbuiting van dieren en landschappen door menselijke uitvindingen en verlangens.

Beeld: Janis Rafa, Lacerate, 2020. Film still, single-channel video with sound, 16 min. Courtesy the artist; Fondazione In Between Art Film © Janis Rafa