Verlengd t/m 23 oktober

In het najaar van 2021 is een biografie uitgebracht over Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994), geschreven door Jolande Withuis. Deze biografie is de aanleiding voor een gratis toegankelijke buitententoonstelling in Beetsterzwaag over het boeiende en uiterst productieve leven van deze kunstenares.

De tentoonstelling is te zien van half mei tot eind september 2022 in de overtuin van het Lycklamahuis (tegenover Hoofdstraat 80), vóór de Tropische Kas.
Daar opgestelde priëlen vertellen het levensverhaal van kunstenares Jeanne Bieruma Oosting, met informatie over haar werk en over haar relatie met Beetsterzwaag. Als kind logeerde Jeanne in de zomer op landgoed Lauswolt, bij haar grootvader, Rijnhard baron Van Harinxma thoe Slooten. Na zijn overlijden woonden haar ouders op Lauswolt en kwam Jeanne nog steeds zo nu en dan terug naar Beetsterzwaag.
Veelzijdig kunstenaar
Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994) was een veelzijdig kunstenaar: ze maakte tekeningen, aquarellen, schilderijen en veel grafiek. Ze exposeerde veel, niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland. Op de wereldtentoonstelling van Parijs In 1937 sleepte zij een bronzen medaille in de wacht. In 1943 won ze de ´Schildersprijs van Friesland’.
Biografie
In de in 2021 verschenen biografie ‘Geen tijd verliezen’ schetst Jolande Withuis het leven, de liefdes (m/v), de vriendschappen en de lange loopbaan van één van Nederlands meest gerenommeerde kunstenaars. Jeanne Bieruma Oosting – die zichzelf kortweg Jeanne Oosting noemde – koos vastberaden haar eigen weg: ze ging geen huwelijk aan en bleef werken als kunstenaar. Ze legde daarmee de verwachtingen van haar adellijke ouders naast zich neer.
Zomerexpositie in diverse musea
De biografie blijkt een ideale opmaat voor verschillende tentoonstellingen van Oostings werk. Zo komt een vijftal musea in Nederland met een zomerexpositie onder de titel ‘De Zomer van Jeanne’. Deelnemende musea zijn: Museum Belvédère in Heerenveen-Oranjewoud, Nobilis Centrum voor Prentkunst in Fochteloo, Museum Henriëtte Polak in Zutphen, Museum Staal in Almen en Museum Maassluis.
Beetsterzwaag sluit hierbij aan met deze buitententoonstelling, georganiseerd door de Stichting Historisch Beetsterzwaag. Bijzonder aan deze expositie is, dat het werk van Jeanne Bieruma Oosting waar mogelijk wordt verbonden met de lokale geschiedenis van Beetsterzwaag.