Wat zie ik toch? En waar lijkt dit op? Geheel onbekend zijn de voorwerpen niet. Alledaagse voorwerpen vormen veelal de basis voor haar werk. Jeanne Janssen plaatst ze in een ander perspectief door middel van licht, projectie, beweging en vervorming. De foto’s en objecten worden dusdanig gecombineerd en bewerkt tot een speels beeld dat er een vervreemdend effect ontstaat en een unheimisch gevoel kan oproepen. Haar fascinatie voor schaduwwerking, waardoor andere vormen ontstaan die soms heel herkenbaar verwijzen naar figuren, geven het een extra dimensie.

De objecten zijn samengesteld uit huis-tuin-en-keukenartikelen. Door deze te verzagen, te versnijden, te verkleuren en te vervormen gaat de oorspronkelijke functie verloren en is veelal niet meer zichtbaar. Hierdoor wordt de toeschouwer op een verkeerd been gezet. Men herkent wel een bekend beeld, maar dit is echter opgebouwd uit iets geheel anders.

Voortdurend in gevecht met de (on)mogelijkheden van de materialen, het beeld en de omgeving is Jeanne Janssens uitdaging. Thema’s van deze expo zijn de resten van heden en verleden, verlangen en vervreemding. De werken kunnen zijn installaties, foto’s, film, projecties en print-outs.

‘het experiment is het voedsel voor mij en mijn werk.’

Beeld: Jeanne Janssen, Drifting