Tentoonstellingen aanmelden

Jeanne, freule Adriana Johanna Wilhelmina Bieruma Oosting (‘Biertje’) wordt geboren in Leeuwarden op 5 februari 1898. Het eeuwelingschap haalt ze niet: ze overlijdt in Almen op 14 juli 1994. Haar jeugd in Leeuwarden speelt zich af aan de Wirdumerdijk. Samen met haar zusje krijgt ze les van een huisonderwijzer. Als ze negen is verhuist het gezin naar De Cloese in Lochem.
De liefde voor de natuur die zo in haar werk te zien is, zal daar zijn ontstaan.

Zeer tegen de zin van met name haar vader wil ze haar weg vinden in de kunsten. Hij acht haar kansen op de huwelijksmarkt dan kleiner, en hij krijgt gelijk: Jeanne blijft alleen, maar groeit uit tot een bevlogen en veelzijdig kunstenaar. De eerste schreden op dat pad zet ze bij Marianne Bleeker in Lochem. Dan volgen de School voor Kunst en Kunstnijverheid in Haarlem, enkele -en niet de minste- privé-docenten en uiteindelijk de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Na het overlijden van haar moeder koopt ze in 1955 een eigen buiten -Het Elger- in Almen, het dorpje dat ze ze zich misschien herinnerde uit haar jeugd op De Cloese.

Vooral haar grafisch werk was vernieuwend en het merendeel van haar drukken verzorgde ze zelf. Een zwaar en soms ook vies werk: ‘…maar als dan eindelijk zo’n verse druk, fluwelig zwart op roomkleurig papier ten slotte langzaam en plechtig onder de rol te voorschijn komt en het resultaat werkelijk bevredigend is, voel ik me moe, vies en gelukkig.’

Haar geschilderd oeuvre bestaat grotendeels uit (zelf)portretten, landschappen en stillevens, In een eigen stijl, maar veel minder uitgesproken dan haar grafiek.

Vanuit Almen blijft ze de bijeenkomsten van een flink aantal kunstenaars-verenigingen
bezoeken. Daar is ze prominent aanwezig en uitgesproken in haar opinie.
Een druk bezet iemand, maar efficiënt:
Bel me ‘s morgens voor achten, anders stoort ‘t in ‘t werk….

Haar intersse en voorkeur voor andere eigentijdse kunstenaars blijkt uit de door haar nagelaten werken die ze van hen, verspreid over een lange periode, had aangekocht.
Nog bij leven -in 1970- stelt ze de Jeanne Oosting Prijzen in voor figuratieve kunst. Na haar overlijden worden de prijzen uitgereikt door de Jeanne Oosting Stichting. Haar belangstelling voor hedendaags kunst vindt vooral uitdrukking in de selecie van de jury: alleen kunstenaars…

Van 4 sep 20 20

t/m 28 nov 20 20