Vincent van Gogh woonde in de Provence van 1888 tot 1890 en werd er geraakt door het scherpe licht en de pracht van de natuur. Nu, meer dan 130 jaar later, weet ook Jeff Cowen zijn gevoel van ontroering voor de Provence in zijn werk te vangen.

Verbondenheid met het landschap

Van Gogh legde zijn indrukken van het Zuid-Franse landschap vast in felle kleuren op zijn schilderijen en in zwart en wit in zijn tekeningen. Jeff Cowen gebruikt fotografie om zijn verbondenheid met het landschap over te brengen.

Hij maakt grote analoge afdrukken op dik fotopapier en experimenteert met chemische vloeistoffen in het foto-ontwikkelproces. Dit maakt iedere afdruk uniek.

Kracht en schoonheid van de natuur

Beide kunstenaars laten de kracht en de schoonheid van de natuur zien: van de intensiteit van een berglandschap en uitgestrekte velden tot de kleinste details in een simpel blaadje of een vrucht.

Tegelijk met deze presentatie in de vaste collectie, toont Huis Marseille, Museum voor Fotografie in Amsterdam, de tentoonstelling Provence Works van Jeff Cowen, van 22 juni t/m 13 oktober 2024.

Beeld: Jeff Cowen, P44, 2020-2023, gelatinezilverdruk, © Jeff Cowen