M presenteert de eerste Belgische solotentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Jill Magid. De tentoonstelling zal de bewegingen en resonanties volgen van een van de meest iconische kunstwerken van Leuven – ‘Het Laatste Avondmaal’ van Dieric Bouts – aan de hand van een multimedia-installatie.

De tentoonstelling in M zal thema’s als ballingschap en diaspora, oorlog en repatriëring verkennen door middel van sculpturen, architecturale elementen en een film- en geluidsinstallatie.

De film volgt de bewegingen van het ‘Drieluik van het Heilig Sacrament’ 1464-8) van Dieric Bouts, dat besteld werd voor en nog steeds te zien is in de Sint-Pieterskerk in Leuven. Het drieluik werd in 1707 ontmanteld, toen het centrale paneel, dat ‘Het Laatste Avondmaal’ voorstelt, van zijn vleugels werd ontdaan. In de moderne geschiedenis reisden de zijpanelen verder, zowel wettelijk als met geweld, toen ze behandeld werden als herstelbetalingen tussen Duitsland en België. Het werk onderzoekt het opvallende contrast tussen de onbeweeglijkheid van het centrale paneel en de voortdurende verplaatsing van de vleugels, die scènes van de Joodse diaspora uitbeelden.

Beeld: Jill Magid The Migration of The Wings two channel digital video sound in progress film still 2023